Biologisch

Wat betekent de term Biologisch?
Dit zijn biologische producten die zijn geproduceerd:

  • met respect voor de natuur
  • met respect voor dieren
  • zonder chemische bestrijdingsmiddelen
  • zonder kunstmest
  • zonder preventieve antibiotica
  • onder strenge controles van onafhankelijk instituut Skal

Behalve eten kan het ook om katoen gaan, of verzorgingsprocucten. Het gaat altijd om leven: om producten afkomstig van planten of dieren.

Hoe herken je biologisch?
Als op een product staat dat het biologisch is, is dat ook zo. Het woord 'biologisch' is namelijk wettelijk beschermd. De eisen zijn erop gericht zo natuurlijk mogelijke voeding te produceren. Ook als op een product het woord bio, eko, eco of organic staat, moet het voldoen aan de eisen voor biologisch. Biologische producten zijn te herkennen aan het 'groene blaadje': het Europese biologische keurmerk dat vanaf 1 juli 2012 op alle verpakte biologische voeding moet staan. (Zie ook de site van het Voedingscentrum) Het 'groene blaadje' - dat overigens ook in zwart of  wit afgedrukt mag worden - betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie, en dat een strenge controle plaatsvindt door een onafhankelijke organisatie. (Bron: www.bionext.nl)

Skal
Skal Biocontrole zorgt ervoor dat biologische producten ook daadwerkelijk aan de biologische wetgeving voldoen. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. De biologische productie is in Nederland de laatste jaren flink toegenomen. Momenteel staan ruim 1600 biologische boeren en meer dan 1700 levensmiddelenfabricanten onder toezicht van Skal. Biologische producten zijn te herkennen aan het biologische keurmerk.

Voor consumenten
Bent u consument en heeft u vragen over biologische producten, stel ze dan aan Bionext. Zij hebben een lijst met veelgestelde vragen over biologische voeding. Staat uw vraag er niet bij? Stel hem dan via de mail. Belt u liever? Dat kan ook. De Biologische vragenlijn van Bionext is vier dagen per week bereikbaar, op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur. Het nummer is 030-2339971.

EKOkeurmerk
Het nationale EKO-keurmerk is  - anders dan het Europese biologische keurmerk - niet verplicht. De betekenis van het EKO-keurmerk is trouwens iets veranderd: het wil zeggen dat deze biologische bedrijven nóg duurzamer willen werken dan de Europese regels voor biologische landbouw en voeding voorschrijven (Bron: www.skal.nl)

Contact

Parkforum 1102A
5657 HK Eindhoven

T: 06-2216 4904

info@blend-in.nl

Design & development © 2014 MonTay Media - www.montay.nl